Zpátky ke kořenům s FarCry Primal

02.05.2017 09:37

Jelikož se hře FarCry 4 říkalo DLC do FarCry 3, tak se vývojáři ze studia Ubisoft rozhodli vytvořit hru z doby, která tu ještě nebyla. A to byl Pravěk! Na začátku hry se pokoušíme ulovit mamuta, ale trochu se to zvrtne a náš bratr zemře. Poté co ho pohřbíme, tak nás hra naučí, jak sbírat suroviny a následně si z nich vylepšovat vybavení jako Luk, Oštěp a Palici.

Výroba a vylepšování vesnice

Poté co se dostaneme z místa bratrovi smrti, narazíme na Saylu, které nejdřív pomůžeme zhojit ránu, a poté nám nabídne, abychom založili vesnici pro kmen Wenja, který je oslabený válkou proti kanibalům z kmene Udam. Naše nová vesnice pro kmen Wenja nám otevře široké způsoby interakce se surovinami. Hra nenabízí jen začáteční zbraně jako je normální luk, palice nebo oštěp, postupem hry najdete různé předměty jako je včelí bomba nebo grappling hook. Dokonce i pro základní zbraně jsou zde další varianty, jako třeba dlouhý luk nebo obouruční palice.

Prostředí plné napětí

Námi Čechy a Slováky asi nejvítanější zajímavost hry je, že okolí hry bylo inspirováno Českou a Slovensku krajinou. Pohybovat se tímto okolím je zážitek sám o sobě. A navíc je celá mapa plná vedlejší úkolů, kde pomáháme Wenjům ze zajetí Udamů nebo před ohrožením zvířat, jako jsou vlci, medvědi a šavlozubí tygři.

Interakce se zvířaty

Hra nám přináší jedinečnou možnost ochočit si zvířata. Na větších zvířatech budeme mít díky abilitám možnost jezdit. Asi ten největším plus se týkal ochočení takových bestií, jako jeskynní medvěd, jaguár či šavlozubý tygr. První naše ochočené zvíře bude ovšem sova, která nám otevře možnosti, jako porozhlédnutí se po krajině, vzdušný útok anebo zhození včelího úlu.

Recenze

Hra má zajímavý příběh, ale ten není jedinou poutavou záležitostí na tohoto titulu. Zajímavé je již zmíněné prostředí, vedlejší úkoly nebo třeba easter eggy. FarCry je plný zajímavých a realistických postav s určitou osobností. Bod dolů bych dal za příslušné bugy, které jsou již známé z ostatních her od studia Ubisoft. Zahrát si v Pravěku byl pro mě vážně nezapomenutelný herní zážitek a milá změna.

 

Autor: Zdeněk Vysloužil