Pomohli youtubeři hře Blackhole?

16.09.2015 11:56

Říkají Vám něco přezdívky Ati, Nejfake či Smusa? Pokud ano, čtěte dále, pokud ne, máte jedinečnou šanci se o nich něco dozvědět.

Pro ty, kteří neznají Blackhole, tuto hardcore plošinovku, si ve zkratce představíme její hlavní charakteristiky. Kombinují se zde vlastnosti klasické arkády, kde se velmi hodí váš postřeh a hbitost vašich prstů s příběhovou hrou.

Onen příběh je založen na sci-fi scénáři, jenž se odehrává několik století v budoucnosti, kdy vesmírná loď Endura plní své úkoly, totiž zavírá černé díry, jež jsou škodlivé matičce Zemi. Právě v blízkosti jedné takové díry se stane věc očekávaná, a to, že je vesmírné plavidlo vtaženo dovnitř. Zde se ocitne uprostřed jakési entity, kde musí hlavní hrdina nalézat tzv.selfburny, potřebné to součástky k opravě zničené lodi.

Hra má dvě přednosti, které stojí za vyzdvihnutí. První je mechanika otáčení celým 2D prostorem, v němž se hra odehrává. Tím je způsobena také změna gravitace, čímž se hratelnost hry stává opravdu zajímavější.

Věcí druhou, a tím se dostáváme konečně k meritu věci, je spoluúčast hvězd dnešního internetu na této hře. Její tvůrce vymyslel, že český dabing členů posádky namluví přední čeští a slovenští youtubeři. Od tohoto kroku bylo očekáváno několik cílů. Jednak, samotná práce, lidově řečeno: stejně by to někdo udělat musel. To, že hlavním postavám propůjčili své hlasy Ati (Martin Malý), Martin Rota, House (Jakub Váňa) či Nejfake, mohlo zvýšit zájem o hru, pochopitelně především tedy u svých diváků.

S tím se váže i další cíl, ten marketingový. Tvůrci si zřejmě slibovali, že youtubeři, kteří mají za sebou poměrně velikou fanouškovskou základnu, budou tím tajným esem v rukávu při marketingové a prodejní strategii. Přiznávám, že i já jsem se o této hře dozvěděl díky youtube. Byť každý ze zainteresovaných youtuberů odvedl svůj díl práce, někde lépe, někdo hůře, tak to již bývá, myslím si, že marketingový potenciál byl větší, než jej bylo ve skutečnosti využito.

Druhou stránkou účasti youtuberů na projektu je jejich kvalifikace pro tento druh činnosti. Nejsou to prostě dabéři nebo herci z povolání. Při hraní Blackhole jsem měl někdy pocit, že své řečnění až přehrávají, tudíž místy působilo jaksi uměle. Taktéž jejich některé dialogy a hlášky, byť pro mě vtipné, mohli určité části publika jaksi vyšumět do prázdna. Právě proto, že ne každý sleduje youtube scénu a neorientuje se v souvislostech, které byly občas používány.

Finálně bych určitě viděl působení Atiho a spol. ve hře jako jednoznačně pozitivní záležitosti. Přeci jenom taková masa lidi (fanoušků), která se dnes pohybuje okolo youtube, je obrovská a zároveň neustále roste. Ze stránky marketingu a propagace je toto jedna z cest, kterou by se měli tvůrci zábavního průmyslu v nejbližších letech ubírat.

A ono vlastně i hra samotná je vcelku povedená. Pokud tedy nepatříte mezi ty se slabším srdcem či povahou se slabším nervovým systémem.