Stranded Deep- jako pravý Robinson

27.02.2015 21:13

Nebudu chodit kolem horké herní kaše, tohle je nejlepší survival game, co jsem dosud hrál, a to je stále ve vývoji. Nebylo jich sice mnoho, ale byly.  Pravda však je, že ono zase tolik kvalitních survival her není, pokud nepočítám všechny ty zombie marasmy, které se vyrojily společně se všemi těmi stupidními seriály typu Živí mrtví atd. Ty však jsou jen slabým odvarem skutečného robinzonského života, který prožijete ve Stranded Deep.

Zapomenout na les

Nedávno jsem ještě bojoval se zombies ve hře The Forest, dnes už jsem raději trosečníkem, robinsonem a lovcem žraloků. Ano, takhle by se dala v krátkosti a jaksi bezděčně charakterizovat geniální a krásná hra Stranded Deep.  Už se nebudete muset bát po setmění podivných mutantů, spíše budete bojovat s hladem a žízní, občas s nástrahami klimatu nebo vodními monstry.

Krásná grafika, zatím s bugy

Hned od počátku propadnete prostředí, grafice a kvalitním texturám, které vás přenesou do tropického světa, kde nenajdete jinou potravu než kokosy, kraby, ryby a ještě větší ryby, ba dokonce velryby. Přežít se však dá. Zvláště, když budete vynalézavým lovcem a hledačem pokladů, které se ukrývají ve všudypřítomných vracích a pacifické přírodě. Potápění je asi nejúchvatnější součástí této hry, nejen, že můžete prozkoumávat tajuplné lodní vraky, ale také lovit žraloky, rejnoky, želvy či různé druhy pastelově barevných ryb. Ne všechny jsou však k jídlu, vyvarujte se zejména Perutína, to je taková ta nádherná, leč smrtící ryba s křídly jako péry, nelovte ani pestrou papouščí rybu nebo klauna. Jejich pozření či dotek vás sice nezabijí, ale uberou srdíčka a mohou dokonce způsobit dlouhodobou otravu. 

Nebezpečně žahají také ježovky na dně a kdoví jaká havěť ještě, chce to vše prozkoumat a při tom nezapomínat na pravidelné ukládání. Save je možný kupodivu kdykoliv, což je bezesporu velká výhoda při různých nových výzvách ve hře.

A co teprve potápění..Představte si, že se ponoříte za východu nebo západu slunce, kolem vás budou korzovat různé ryby od těch větších, přes malé, jedovaté, až po ty obrovské. Vy se jim pak musíte v trochu mystickém prostředí chytře vyhnout, případně je ulovit a z lodi vytáhnout všechny dostupné poklady. Ve hře Stranded deep je potápění jednoznačně tou nejvíc adrenalinovou a atmosférickou kratochvílí. Přitom jen sedíte doma na prdeli a mačkáte myšku s klávesami.

Žraloci

Ovšem pozor na žraloky, kterých je v této hře až nepříjemně hodně a jakmile ti větší, tedy žralok tygří a žralok bílý, zmerčí váš pohyb na člunu, začnou útočit. Dá se to ustát, ale ne vždy. Na druhé straně je zde menší žralok bělocípý nebo útesový, kterého lze dokonce poměrně snadno ulovit a pak si z něj udělat lahodné žraločí steaky, včetně vyhlášené polévky z ploutve, která je podle čínské medicíny dobrá na potenci.

Užitečné „kysance“

Nyní k bugům, neboli zákysům, kysancům, sekačkám. Samozřejmě tam jsou, ale některé se dají velmi dobře využít. Bug číslo jedna spočívá v tom, že když si uložíte hru a pak ji „naloudáte“, tak se vám ukážou obrysy všech živočichů, ale také lodí, skrývajících se pod hladinou. Druhý bug, který já osobně dost používám a oceňuji, je zrychlení pádlování. Pokud totiž hru uložíte, nebo jen dáte pauzu, rychlým klikem na resume a následným rychlým mačkáním levého tlačítka myši dosáhnete mnohem rychlejšího pohybu a budete se tak moci přesouvat velice briskně mezi sousedícími ostrovy.

Cestování na blízké i vzdálenější ostrovy je důležité, neboť svůj první ostrov pravděpodobně rychle vyčerpáte, pokud se jedná o stavební suroviny. Ale záleží na tom, jestli budete budovat velkou základnu na jednom ostrově, nebo zvolíte více domů a obydlí na více ostrovech.

Obávám se však, že s vývojem alfa verze se tyto „užitečné bugy“ budou vytrácet. Je to zvláštní, ale v této hře se dají opravdu nebývale využít a zneužít- zatím.

Krásné dobrodružství v Pacifiku

Celé to ostrovní dobrodružství začíná, jak jinak velkou leteckou havárií, kdy vy jste jako vždy jediným přeživším, tedy Robinsonem. Začátek stejný jako The Forest, ovšem zcela jiné prostředí, zcela jiné metody přežívání. Na začátku jste blízko určitého ostrova, na kterém se pochopitelně zabydlíte a začnete budovat jisté zázemí. Tato hra je tak trochu v duchu filmu Robinson s Tomášem Hanksem. Poznáte to podle volejbalového míče, který se u nás proslavil jako Willie, ale jak už to tak bývá, překlad byl zcela scestný, originální jméno je zde totiž Woolie- fuck of zcestné a komerční české překlady.

Zabydlete se v ráji

A v čem takové zázemí správného robinsona spočívá? Nejprve postel, pak oheň, potom přístřešek proti dešti a větru, no a také trochu toho jídla a vody. Než však zbudujete tyto stavby a stavbičky, musíte si vytvořit náležité nástroje, zpočátku poněkud primitivního typu. Po čase, kdy cestujete mezi dalšími ostrovy, budete nacházet mnohem propracovanější a takzvaně civilizovanější nástroje, jako je sekera nebo mačeta. V potopených vracích naleznete také vesla, rachejtle, signální světlice, obvazy, antibiotika, součásti pro stavbu motorového člunu a mnoho dalších věciček, které jsem pochopitelně zatím sám neprozkoumal, neboť svět se jeví velice veliký a já přežívám teprve 2 měsíce.

Za ty dva měsíce se mi ale podařilo vybudovat na svém primárním ostrově kvalitní základnu, sestávající z hlavní budovy, velkého vyvýšeného skladu na poklady, rozhledny a menších skladových budov na kokosy, ryby a úlovky, jinak řečeno, zajistil jsem si přežití a už můžu jen podnikat dobrodružné výpravy za poklady a poznáním.

Craftění ve Stranded Deep

Kraftění ve hře Stranded deep je o něco propracovanější než v The Forest. Můžete si vyrobit dva typy ohniště, budovy se schůdky a dveřmi, vor, postel pro spánek a hlavně veškeré potřebné nástroje od nože až po sekeru a oštěp. Důležité je vědět, že pokud se chystáte něco vyrobit, nejprve musíte nastřádat potřebné suroviny, nejlépe pak právě v blízkosti místa, kde budete stavět či tvořit. Jinak se vám může stát, že budete mít mnoho materiálu, ale výroba nebude efektivní.

Potrava

Pokud hovoříme o bílkovinách, tedy mase, žádný problém. Kolem každého ostrova ve hře Stranded deep se pohybují hejna ryb a také větší predátoři v podobě žraloků. Ještě snazší pak je ulovit si kraba. Je velice výživný a nemusíte se potápět a riskovat to, že na vás zaútočí blízký tygří žralok, neboť právě tento druh se vyskytuje v okolí ostrovů nejvíce. Je velmi agresivný a rád si pochutnává na lidském masíčku. Raději si pochutnejte vy na tom jeho!

S Velkým Bílým jsem se dosud setkal jen na volném moři, ale už se těším, až s ním budu také bojovat. Krabové se na každém ostrově vyvíjí, rostou, takže vždy lovte jen ty největší, výživné. Ti malí teprve dosáhnou správné velikosti a nebude to trvat zase tak dlouho.

Při pečení na ohni se musíte dobře postavit a umístit potravinu přesně do polohy, kdy bude nehybná a vycentrovaná. Opékat lze také tak, že nejprve rybu nebo kraba napíchnete na kopí, komu by se ale chtělo postávat u ohně zbůhdarma, zatímco by mohl řešit užitečnější věci.

A co voda?

S vodou je to trochu horší. Jsou v podstatě dvě základní možnosti, které jsem dosud v alfa hře naleznul. První je jasná a nasnadě, jedná se o konzumaci kokosů. V každém kokosu se kromě vody ukrývá také jídlo. Raději si však kokosy šetřete jen na pití, k jídlu využívejte maso ryb. Druhou možností je využít kyblík. Do toho naberete mořskou vodu a pak ho jen umístíte nad oheň. Po čase se ozve charakteristické cinknutí mikrovlnky, značící uvaření, upečení nebo ukončení úpravy. Z mořské vody se stane voda pitná. Pokud tedy vlastníte kbelík, nemusíte zase tolik řešit vodu v podobě kokosů. Ale upravit vodu v kýblu na pitnou je ještě náročnější, než upéct kraba nebo rybí masíčko.

Po čase, kdy vybudujete obydlí, zajistíte si dostatek vody a potravy, začnete se možná tak trochu nudit. Naučte se lovit. Ale nejen malé rybky, které vám nemůžou ublížit a moc se jich nenajíte, ale také ty větší bestie, jako je žralok tygří. I on se dá ulovit bez ztráty kytičky, ale není to jednoduché. Možná pomůže malý návod, který není nijak světoborný, nicméně funguje.

Jak ulovit žraloka ve Stranded Deep bez zranění

Údajně je více videí o tom, jak ulovit žraloka, já jsem však mezi nimi dosud nenašel řešení, jak ho ulovit bez nebezpečí zranění. Ve hře Stranded deep využíváte hodinky, které vám ukazují nejen čas, ale také to, jaké jsou vaše životní potřeby a kolik vám ještě zbývá života. Když vás kousne žralok, ubývá vám zajisté jedno nebo více srdíček, která jsou nevratná.

První možnost, která se jednoznačně nabízí, je lovit žraloka tygřího nebo bílého pod vodou. Ano, i tak ho ulovíte, ale bude to pro vás znamenat ve většině případů také hodně zranění, hodně krve a bolesti. Možná ho takto zabijete, ano i já jsem ho tak poprvé ulovil, ale pak už vám nezbude moc života. Ale je to asi o cviku a věřím, že s trochou tréninku lze ulovit tuto mocnou bestii i pod vodou.

Ale stokrát lepší je zvolit trochu opatrnější strategii. Nejprve žraloka tygřího přilákejte za použití člunu, jinak řečeno, najděte si ho, vyprovokujte ho k útoku na člun a pak prchejte ke břehu svého ostrova. Jakmile dosáhnete pobřeží a budete mít jistotu, že žralok vás pronásleduje, vystupte ze člunu či voru a uložte hru. Nejlépe tak čiňte ráno, budete mít dostatek času na lov.

Nyní číhejte, pohybujte se, držte se u břehu. Žralok se bude stále vracet, tak ho vždy počastujte jedním či dvěma zásahy kopím, ustupte a hru znovu uložte. Takto mi to trvalo ve hře celé dopoledne, ovšem nakonec vzal žralok do zaječích, což je jasný důkaz, že už má dost a chybí jen málo na jeho zabití. Vydejte se nekompromisně za ním, dostihněte ho a dejte mu poslední jednu nebo dvě rány. Pak už jen stačí vyzvednout bezvládné žraločí tělo ze dna a dopravit ho na břeh. To však nemusí být procházkou růžovým sadem, díky krvi, která se šíří všude kolem na vás budou útočit i další žraloci. Neohlížejte se a se svou cennou kořistí dosáhněte co nejdříve vytouženého břehu.

Každý může být robinsonem

Pak si můžete obřího žraloka jen tak vystavit, nebo ho rovnou naporcovat na krásně úhledné a hlavně výživné žraločí steaky a další lahůdky a prostě ho sežrat, tak jak chtěl ještě před chvílí schlamstnout on vás.

Ta hra je prostě pecka a věřím, že další verze budou lepší a lepší. Který kluk nebo dobrodružně laděná dívka někdy nezatoužili po tom, být alespoň na pár chvil Robinsonem, vyzkoušet si, jestli dokážou přežít i v tom nejvíce nehostinném prostředí.