Strategie Europa Universalis 4

12.06.2014 17:36

Vášnivým hráčům strategických her není třeba tuto záležitost dlouze představovat. Pokud jste na hru Europa Universalis dosud nenarazili, určitě to napravte. Série získala mnoho ocenění, a udala strategiím zcela nový směr. Tato hra zaujme svou neuvěřitelně flexibilní hratelností, kterou její fanoušci patřičně oceňují. Ne nadarmo se její čtvrté pokračování stalo nejoblíbenější strategickou hrou roku 2013.Europa Universalis 4 poskytuje zcela nové možnosti oddání se historickým reáliím, a nabízí četné způsoby pro management impéria.

Topografické 3D mapy, historický svět jako na dlani

Budovat své impérium můžete zcela podle sebe, díky flexibilnosti a přizpůsobivosti. K dispozici vám jsou krásné topografické mapy v 3D provedení, a díky tomu budete mít svět jako na dlani. Můžete se zabývat více než 300 lety historických událostí a procházet místa, která se k těmto událostem vážou. Stejně jako tomu bylo v opravdové historii, musíte získat kontrolu nad důležitými křižovatkami a dobře se orientovat v systému obchodování. Jen tak můžete uspět a získat do své pokladnice bohatství z obchodování. V diplomatickém systému budete zase potřebovat vyjednávací dovednosti.

Hrajte online v multiplayer módu

Nový multiplayer mód je charakteristický rychlým připojením. Můžete tak hrát online proti reálným soupeřům.  Mohou to být vaši přátelé, ale i zcela cizí lidé, kteří si také přišli zahrát. Díky vylepšenému komunikačnímu systému a skvělé podpoře pro server vás tento styl hry určitě nadchne.

Europa Universalis 4 vás chytne a nepustí

Je mnoho her, které zkrátka nedokážou naplno upoutat, a časem zmizí v zapomnění. To se Europa Universalis 4 zcela jistě netýká. Strategické hry jsou obecně velmi poutavé, a vtáhnou vás do děje. Některé více, jiné méně. Ovšem kdo by nechtěl tvořit vlastní historii a přizpůsobit si ji podle svého? To je sen mnoha lidí, a nyní si to můžete vyzkoušet i vy. Upravit podle svého si v této hře můžete snad vše, co si budete přát. Budujte národ. Využijte moc monarchy. Rysy vůdce mají významný vliv na průběh hry. V této strategii ožívá historie. Historické osobnosti máte na dosah ruky, a můžete se účastnit tisíců historických událostí, a ovlivnit je podle sebe. Hra vás dostane okamžitě, a nepustí. I hudba je bezkonkurenční a podmanivá. Třeba hned úvodní óda, která je velice silná.

Každá strategie má své plusy i mínusy

Ani tato úžasná strategie není úplně bez chybičky, i když se tomu hodně blíží. Někomu možná bude uživatelské rozhraní připadat poněkud nepřehledné. Mohou být hůře rozeznatelné aktivní a neaktivní části rozhraní. Vidíme zde hodně tabulek a oken, někdy i zdvojených. Některá jsou pouze informační. Někomu zase úplně nesedne zmodernizovaný systém obchodování. Nejsou zde již centra obchodu, ale obchodní uzly, propojené po celém světě, a některým hráčům to nemusí úplně vyhovovat.

Oživlá učebnice dějepisu v mnohem záživnější verzi

Pokud jste alespoň trochu milovníky historie, Europa Universalis 4 vás omráčí v několika málo okamžicích. Takový zážitek vám žádná učebnice dějepisu nabídnout nemůže. Hranice tohoto dílu je vytyčena strategickými letopočty 1444 a 1821. Svět se v tomto období velice významně změnil, a velmi se holdovalo také mořeplavectví a objevování nepoznaného. Podívejte se díky této strategii do dávných dob, zažijte něco jedinečného. Možná by stálo za to zařadit tuto sérii do školních osnov, aby byl dějepis více atraktivní a živou záležitostí.