Thief, nejočekávanější novinka roku 2014

16.06.2014 13:28

Není příliš mnoho momentů, které by byly očekávány s takovým nadšením, jako tomu bylo právě u hry Thief. Herní nadšenci určitě znají tuto sérii, tudíž je jim zbytečné ji představovat. Pokud se ovšem řadíte k herním barbarům, kteří o ní slyší poprvé, prosím, seznamte se. Série Thief je považována za určitý kult, jehož vznik je datován někde v roce 1998. Jednalo se určitým způsobem o přelomové hry, které v sobě mixovaly taktiku s akcí a do toho všeho ještě překrásnou viktoriánskou dobu.

Opět se tedy nacházíme v prostředí, kdy kontrast horních deseti procent a většinové spodiny bije více než jen do očí. Do toho všeho navozuje atmosféru zoufalství smog, který by i v Ostravě mohli závidět, s doprovodem mlhy a deště. Prostě pro člověka v depresi není snad lepší hra.

Na prvním místě je příběh

Město upadlo do hluboké temnoty připomínající průšvih jak Brno a jediný, kdo ho z toho může dostat je již známý hrdina Garret, který se po nějaké té době zase vrací do svého rodného města. Jako nemalé překvápko ho tady čeká prapodivná nemoc, která se šíří rychlostí světla a mrtvých přibývá jako v Tarantinově filmu.

Protože je Garret zlodějíček z povolání a zřejmě nemá na práci nic jiného, rozhodne se, že se zlu, které vládne ve městě v podobě krutého Barona, postaví čelem a udělá pro jednou konečně pořádky. A jenom tak aby se neřeklo, zkusí ještě vyřešit pradávné tajemství, které nad městem visí. Pokud to ještě někomu nedocvaklo, tak hra Thief není určená pro jemné princezničky. Tato hra je založena na beznaději blížící se k nekonečnosti v prostředí smradu a špíny.

Čeho se bát či nebát

Kromě již zmiňovaného příběhu, který podle mnohých kritiků pokulhává a dalo by se mu mnohé vytknout, bude na vás čekat velmi obdobná podoba jako u předešlých her Thief. Jednoduše řečeno, opět se budete schovávat, kde se dá, zbavovat se strážných, vykrádat nemovitosti horních deseti a sem tam si budete muset vpravit nějaký ten elixír života.

Ovšem nečekejte, že se oproti předešlým hrám Garret stal nepřemožitelným hrdinou, pořád je jeho postava založena na tom, že se jedná o „reálného“ chlapíka, který má slušný problém, pokud se před něj postaví dva a více nepřátel. V tomto případě platí pravidlo: „Run Forest, Run!!“.

Různé nářadíčko a nádobíčko

Jako celkem nepostradatelnou pomocí a druhou pravou rukou vám bude sloužit obušek, různorodé zločinecké náčiníčko a hlavně luk se slušnou zásobou šípů. A aby toho nebylo málo, některé šípy slouží k uhašení ohně, některými budete moci vystřelit provaz a ty nejobyčejnější slouží čistě k odstranění problémových postav.

Postupně si můžete svůj inventář dokupovat a rozšiřovat, což jak brzy pochopíte je nepsaná nutnost. Díky nejrůznějším pomůckám se totiž dostanete na místa, jinak nepřístupná, kde na vás čeká nejedno příjemné překvapení v podobě pokladů. Kromě zbraní si můžete také pořídit odolnější brnění nebo sedmimílové boty, se kterými budete skákat jako Šemík.

Hru Thief můžete hrát ve třech obtížích, podle toho jak moc velké sebevědomí ve vás dříme. Pokud se ovšem ani v jedné nenajdete, je zde ještě možnost, kdy si obtížnost můžete ušít sobě na míru, což je vcelku příjemná alternativa. Ze hry si tedy můžete jako mávnutím kouzelného proutku udělat procházku růžovým sadem.

Suma sumárum

Jednotlivé postavy ve hře Thief jsou celkem detailně propracované, prostředí navozuje správnou atmosféru zoufalství, která se tvůrcům podařila navodit na jedničku, chvilkami i s hvězdičkou. Thief vám svým designem může tu a tam připomínat hry Dues Ex, nebo také Human Revolution. Zda se jedná o povedený návrat hrdiny Garreta, či nikoli budete muset posoudit na vlastní kůži.